Drie redenen

Drie goede redenen voor bedrijven en werknemers

1. Je zet iedereen mooi op weg om geld te besparen

Vermijd zinloze kosten. Dat is een gouden regel in elke bedrijfsfilosofie. Ook bij jou toch? Maar besef je hoeveel je bedrijf bespaart dankzij een correcte bandenspanning voor de fleetwagens?

Per wagen kan dat oplopen tot € 300 per jaar, dankzij een lager brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Tel maar op voor al je wagens samen ...

Overigens: ook voor collega’s zonder bedrijfswagen klinkt zo’n kostenbesparing als muziek in de oren. Motiveer hen ook!

Nog een doorslaand argument? Onderzoek toont aan dat alle auto’s die in Europa met te lage bandenspanning rijden, samen 5,2 miljard euro onnodige brandstofkosten veroorzaken.*

* Cijfers van het Nederlands Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM)

2. Je helpt iedereen veilig op weg

De veiligheid en het welzijn van je collega’s zijn ongetwijfeld een van jouw topprioriteiten.

Correcte bandenspanning helpt. Zeker als je weet dat meer dan 80% van de autobestuurders zich elke dag op de weg begeeft met te weinig druk in de banden. 62% zelfs met 0,5 bar minder druk dan aanbevolen.

Wat zijn de gevaren?

- Minder rijcomfort

- Verhoging van de remafstand

- Minder grip op de weg en dus meer kans op slippen, zelfs op een klapband

Reken maar dat je collega’s het waarderen als jij samen met hen over de bandenspanning waakt.

3. Je zet je bedrijf op weg van duurzame theorie naar ecovriendelijke praktijk.

Ongelofelijk maar waar: in België alleen al doen de onvoldoende opgepompte banden de C02-uitstoot stijgen met 700 extra ton per jaar. Om die vervuiling goed te maken, moeten 35.000 bomen één jaar lang groeien.

Bovendien moeten banden die sneller verslijten, sneller vervangen worden, waardoor ze vlugger “afval” worden. Een dubbele milieu-impact dus.

Als bedrijf kan je makkelijk iets doen. Banden correct oppompen is belachelijk eenvoudig. En het resultaat helpt het milieu echt vooruit: je banden leven langer en je vermijdt dat ze afval worden.

Gratis fleet checkup

Wedstrijd: win een bandencheckup voor je fleet

Toon met het gratis downloadbare campagnemateriaal hoe gemotiveerd jij en je collega’s zijn om van de campagne een succes te maken.

Hang bv. de affiches overal uit in je bedrijf, doe er iets origineel mee samen met je medewerkers, stop ze onder de ruitenwissers van je complete wagenpark … en natuurlijk: maak er een foto van.

Stuur je foto naar campagne@recytyre.be.

De winnaar wordt persoonlijk verwittigd.

Lees hier het wedstrijdreglement.

Infomateriaal

Recytyre stelt gratis informatiemateriaal ter beschikking, als herinnering voor jou en je collega’s om de banden geregeld te checken en op te pompen. Personaliseer hier de affiche en folder op naam en met het logo van je bedrijf, download het materiaal, print het zoveel je maar wil en deel het met alle werknemers. Handig!

Tips & weetjes

.

7 tips

1. Controleer je bandenspanning maandelijks. En doe een extra check bij intensiever gebruik (bijvoorbeeld voor een lange rit of een zware lading).

2. Vergeet daarbij het reservewiel niet.

3. Baseer je op de door de autoconstructeur voorgeschreven bandenspanning. Die staat vermeld in de handleiding van de wagen en bijvoorbeeld op de binnenkant van de brandstofklep of de deur van de chauffeur. De waarde varieert, afhankelijk van de belasting en de gebruiksomstandigheden.

Bandenspanning meten? De band moet koud zijn!

4. Verhoogde bandenspanning tijdens het rijden is volkomen normaal: je mag dit niet corrigeren. De spanning zakt terug bij het afkoelen van de band.

5. Zorg dat de bandenspanning van banden op dezelfde as altijd identiek is. Tussen voor- en achteras mag dit wel verschillen. Kijk hiervoor naar de instructies van de constructeur.

6. Schroef de ventieldopjes stevig vast, zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Zo voorkom je lekken.

7. Vervang defecte ventieldopjes onmiddellijk.

8 weetjes

1. Bandenspanning 20% te laag =levensduur –25%.

2. Bandenspanning 25% te laag = rolweerstand + 10% = brandstofverbruik + 2%.

3. Bandenspanning 30% te laag = levensduur –50%.

4. Band slecht opgepompt = slipgevaar of klapband.

5. Band goed opgepompt = langere levensduur.

6. Gemiddeld drukverlies als je niet bijpompt = elke maand –0,07 bar.

7. 15% denkt dat de band bij controle leegloopt. Helemaal niet dus!

8. Slechts 48% kent de optimale bandenspanning van zijn wagen

Bandenspanning meten: supermakkelijk!

Twijfel je of je banden goed opgepompt zijn? Check het snel met een bandenspanningsmeter. Die zijn (vaak gratis) verkrijgbaar in de handel. Je doet je het best 1 keer per maand een controle. Veel mensen denken dat een check-up moeilijk is, maar integendeel. Bekijk hier het instructiefilmpje en je ziet meteen hoe het moet. Opgelet: banden warmen op tijdens het rijden, waardoor de spanning stijgt. Zorg dus dat je banden ‘koud’ zijn als je de spanning meet.

.

Wist je trouwens dat de optimale bandenspanning van een doorsnee wagen met normale banden tussen de 2 en 2,5 bar bedraagt? En dat niet alleen een lage bandenspanning negatieve gevolgen heeft? Te hoge spanning is ook niet goed. De aanbevolen spanning van de fabrikant staat meestal duidelijk aangegeven op de zijkant van het portier van de chauffeur of op de brandstofklep.

Onderzoek

Foutieve bandenspanning bij 4 op 10 wagens

Een onderzoek van de Belgische autokeuringscentra in opdracht van Recytyre bracht aan het licht dat slechts 6 op de 10 wagens met een correcte bandenspanning rijden. De 77 autokeuringscentra hielden in september 2015 een uitgebreide steekproef: liefst 4 op de 10 haalden een onvoldoende.

Klik hier voor de resultaten in één oogopslag. Of lees hier meer in ons persbericht.

Dat onthutsende cijfer bevestigt ook de resultaten van een eerder onderzoek van het BIVV in 2014. De BIVV-resultaten toonden zelfs aan dat 80% van de Belgische automobilisten onvoldoende aandacht besteedt aan de bandenspanning van zijn of haar wagen.

De sms-service: om nooit te vergeten!

Goede voornemens worden vaak vergeten. Daar hebben we bij Recytyre aan gedacht: abonneer je op onze gratis sms-service, en vraag je collega’s om hetzelfde te doen.

Recytyre stuurt je elke maand een gratis sms: een herinnering om je bandenspanning te checken. Zo vergeet je het nooit meer. Abonneer je nu!

Meer info

Gratis SMS service!

OK

Over Recytyre

.

Recytyre stimuleert mensen om hun banden duurzaam te gebruiken en staat in voor het efficiënt inzamelen en recycleren. Ons streven: voor elke band een duurzame, waardevolle en milieuverantwoorde toekomst.

.

Momenteel loopt ook een campagne naar consumenten met een specifieke site die je hier kan bekijken.

.

Meer weten? Kijk op recytyre.be.